Styrmand mandepodcast

  • Aktivt ja til livet

Kropsterapeut Rune Koch og integral coach Jakob Myrhøj taler om at møde op i livet, at vælge livets udfordringer, og sige ja. Om modstand og “farlige” følelser. Fra modstand mod at lægge sokker sammen, til at være i intensit i parforhold.

MANDEARBEJDE 2021 – Metamoderne moden maskulinitet

De seneste år har jeg både faciliteret og deltaget i mandegrupper og nørdet området af maskulinitet/femininitet, dybere udvikling for mænd og kvinder, kønsdebatten, de samfundsmæssige/kulturelle narrativer og spændinger på området og meget mere i den dur. Det er et hjertebarn for mig at udforske det moderne mysterie om mænd og kvinder, seksualitet, polaritet og dynamik som vi alle er del af, uanset om vi ved det eller ej.

Det føles tiltagende vigtigt at dykke ned i de områder, og finde nuancering, sundhed og vækst i et felt der er præget af masser af frygt, fordomme, traumer og ikke mindst misforståelser.

Jeg tror dybt på værdien og vigtigheden af at mænd (og kvinder i kvindegrupper) mødes og udvikler sig sammen. De seneste års personlige deltagelse i fast mandegruppearbejde har bekræftet det dybere end jeg på nogen måde havde forestillet mig.

Det at mødes med en gruppe, under en overskrift af moden maskulinitet og intention om dybere udvikling, hvor man mødes face to face i ærlighed, sårbarhed og broderlig omsorgsfuldhed er en udviklingsgenerator som kun i meget begrænset omfang kan forklares på skrift. Der sker simpelthen noget, noget nærmest mystisk, hvor udvikling i sjæls-dna-en starter og skaber ændringer i livet.

Når jeg faciliterer mandegrupper er fokus først og fremmest på det relationelle. Hvis du gerne vil udvikle og heale det maskuline som mand, så vær sammen med andre mænd der spejler dig, inspirerer dig og ikke tillader dit bullshit! Det virker!

Derudover bestræber jeg mig på at lave plads til at alle har deres udvikling og proces, der hvor de er i livet.

Mænd kan være i en mandegruppe for at finde bedre kontakt med kvinder, for at finde bedre retning og formål i livet, for at heale dybere sårkomplekser, for at nuancere og udvikle maskulin/feminin forståelse og af mange andre gode grunde. Det fede og smukke er, at de kan gøre det sammen, på tværs af de individuelle livsveje kan gruppen have en kurs. Det er en stor fordel at deltagere er på hver deres livsrejse. Vi udvikler os alene, sammen, og inspireres af hinandens temaer. Mangfoldighed åbner vores øjne.

Det sidste som er vigtigt for mig i en metamoderne mandegruppe, er at have et overordnet integralt perspektiv. Det vil kort sagt sige, at vi anerkender og bruger mange forskellige vinkler og optikker samtidigt. Jeg bruger metoder og teorier fra psykologi/terapi, spirituelle traditioner, kropsarbejde, coaching mm. i en anerkendelse af at de fleste vinkler har vigtighed og berettigelse.

Wake up, Grow up, Clean up, Show up!

Jakob

Den indre kritiker 1

Featured Video Play Icon

Den indre kritiker er en af egoets snedigste mekanismer som holder sindet fast i uautentiske mønstre. Den holder os i lav energi og lav bevidsthed, den er verdensmester i at holde os væk fra os selv!

Mennesker med codependency og tendens til at miste sig selv i relationer, har altid en streng indre kritiker. I litteraturen om codependency fremhæves arbejdet med den indre kritiker som det mest centrale i bearbejdningen af den forkerthedsfølelse som ligger i kernen af codependencymønsteret.

people pleasertest

Spørg dig selv:
1) Jeg har svært ved at sige nej, når andre beder mig om hjælp
2) Jeg har svært ved at sætte personlige grænser
3) Det er meget vigtigt for mig at andre værdsætter mine handlinger
4) Det er vigtigt for mig at andre forstår mine følelser (også uden at jeg udtrykker dem)
5) Jeg tvivler jævnligt på mig selv og mine evner
6) Jeg føler mig forkert eller skamfuld når jeg begår fejl
7) Jeg bliver meget påvirket af kritik
8) Jeg tror at et af de vigtige mennesker i mit liv, har narcissistiske karaktertræk
9) Jeg har tendens til at blive for længe i usunde relationer
10) Jeg er ofte optaget af andres problemer og behov
11) Jeg har svært ved at finde retning og dybere formål i mit liv
12) Jeg er vokset op i et følelsesmæssigt utrygt miljø
Hvis du kan svare ja til mere end ét af ovenstående spørgsmål, kunne det være en god idé at kigge på dine peoplepleasertendenser. Du har formentlig tendens til at handle ud fra traumereaktioner, fremfor dit dybere selv.
Du kunne formentlig have glæde af, og opleve stor vækst, ved at træne at sætte grænser, og begynde at mærke og udtrykke dine behov tydeligere. Du har sandsynligvis, som de fleste peoplepleasere, en streng indre dommer, som det kunne være godt at gøre mere venlig og hjælpsom.

7 karaktertræk ved people pleasere

Featured Video Play Icon

De 7 karaktertræk er:

1 – sætter andres behov før egne
2 – bange for følelser (egne og andres, især negative)
3 – følelse af ansvarlighed for andres tilstand
4 – lavt selvværd
5 – afhængighed af andres anerkendelse
6 – umodenhed
7 – svage ego-grænser (svært ved at sige nej)